PRZEDMIOT: PODSTAWY DZIAŁALNOŚCI HANDLOWEJ

 

KLASA: I ZSZ A

 

NUMER PROGRAMU: 522[01] /ZSZ, SP/MEN/2007.02.08

 

ROK SZKOLNY: 2011/2012

 

Ocena dopuszczająca –wymagania konieczne

Ocena dostateczna – wymagania konieczne + podstawowe

Ocena dobra – wymagania konieczne + podstawowe + rozszerzające

Ocena bardzo dobra - wymagania konieczne + podstawowe + rozszerzające + dopełniające

Ocena celująca - wymagania konieczne + podstawowe + rozszerzające + dopełniające + wykraczające

 

 

Dział i temat jednostki lekcyjnej

wymagania edukacyjne na poszczególne oceny:

 

dopuszczający

(wymagania konieczne)

dostateczny

(wymagania podstawowe)

dobry

(wymagania rozszerzające)

bardzo dobry

(wymagania dopełniające)

celujący

(wymagania wykraczające)

Lekcja organizacyjna. Zapoznanie uczniów z przedmiotowym systemem oceniania

I. Podstawy działalności gospodarczej

Zasady planowania działalności gospodarczej

Formy organizacyjno – prawne działalności

Spółki

Przedsiębiorstwo państwowe

 Przedsiębiorstwo jednoosobowe

Spółdzielnia

Osoba fizyczna i prawna

Sprawdzian – formy organizacyjno – prawne przedsiębiorstw

Formy pozyskania kapitału

Kredyty bankowe

Leasing, najem, dzierżawa

Fundusze strukturalne

Sprawdzian źródła pozyskania kapitału

Procedury rejestracji działalności gospodarczej

Uzyskanie numerów NIP i REGON

Założenie rachunku bankowego

Dokumentacja dotycząca podejmowania działalności gospodarczej

Opodatkowanie działalności gospodarczej

Rodzaje podatków

Obliczanie podatków

Uproszczone formy ewidencji gospodarczej

Podatkowa księga przychodów i rozchodów

Sprawdzian – opodatkowanie działalności gospodarczej

Wydajność pracy

Systemy wynagrodzeń pracowników

Obliczanie płacy

Obliczanie płacy - zadania

Obowiązki pracodawcy dotyczące ubezpieczeń społecznych i zdrowotnych

Ubezpieczenia gospodarcze przedsiębiorcy

Etyka w biznesie

Sprawdzian – wynagrodzenia, ubezpieczenia i etyka w firmie

 

36 godzin

  • Wymienia rodzaje kredytów
  • Definiuje pojęcie leasing
  • Wymienia formy prowadzenia działalności gospodarczej
  • Definiuje pojęcia osoba fizyczna, osoba prawna i osobowość prawna
  • Wymienia etapy związane z rejestrowaniem firmy
  • Wymienia uproszczone formy ewidencji gospodarczej
  • Wymienia systemy wynagradzania pracowników
  • Wymienia organizacje konsumenckie

 

  • Wypełnia zgłoszenie do ewidencji działalności gospodarczej
  • Wypełnia wniosek o uzyskanie NIP
  • Wypełnia wniosek o uzyskanie REGON
  • Wypełnia wniosek o otwarcie rachunku bankowego
  • Wypełnia deklarację ZUS
  • Opisuje uproszczone formy ewidencji gospodarczej

 

  • oblicza podatek dochodowy od osób fizycznych
  • oblicza podatek VAT należny i naliczony
  • oblicza amortyzację środka trwałego
  • prowadzi ewidencję pracowników
  • dokonuje wyboru formy opodatkowania i uzasadnia swój wybór

 

  • opracowuje biznes plan działalności handlowej
  • wypełnia deklarację podatkową
  • oblicza płacę w różnych systemach wynagrodzeń
  • wypełnia podatkową księgę przychodów i rozchodów
  • sporządza projekt kodeksu etycznego firmy

 

·         analizuje wszystkie etapy zakładania własnej firmy

II. Otoczenie firmy handlowej

Ogólna charakterystyka otoczenia firmy handlowej

Banki

Agencje marketingowe

Giełdy towarowe, aukcje, targi i wystawy gospodarcze

Izby gospodarcze i firmy doradcze

Instytucje ubezpieczeniowe

Transport, spedycja i łączność

Kontrola wewnętrzna pracy punktów sprzedaży detalicznej

Kontrola zewnętrzna przedsiębiorstw handlowych

Działalność organizacji konsumenckich

Sprawdzian – otoczenie firmy handlowej

 

11 godzin

  • Definiuje pojęcie bank, agencja marketingowa, targi i wystawy

 

  • Dokonuje wyboru ofert firm ubezpieczeniowych
  • Dokonuje wybory ofert banków
  • Wyjaśnia różnice między transportem a spedycją

 

  • interpretuje treści umowy kredytowe

 

  • identyfikuje organizacje konsumenckie

 

·         wymienia otoczenie sklepu w którym odbywa praktyczną naukę zawodu

III. Elementy prawa pracy

Prawa i obowiązki pracodawcy

Prawa i obowiązki pracownika

Rodzaje i zasady zawierania umów o pracę

Zasady rozwiązywania umowy o pracę

Dokumentacja związana z zatrudnieniem

Czas pracy

Wynagrodzenie za pracę

Urlopy pracownicze

Zatrudnianie młodocianych

Szkolenie pracowników w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy

Środki ochrony indywidualnej oraz odzież i obuwie robocze

Odpowiedzialność za wykroczenia przeciwko prawom pracownika

Sprawdzian – elementy prawa pracy

 

13 godzin

  • Wymienia prawa i obowiązki pracownika i pracodawcy
  • Wymienia rodzaje umów o pracę
  • Wymienia możliwości rozwiązania umowy o pracę

 

  • Omawia systemy wynagradzania pracowników
  • Sporządza umowę o pracę
  • Sporządza pismo dotyczące rozwiązania umowy o pracę

 

  • ustala wynagrodzenie za godziny nadliczbowe
  • dobiera środki ochrony indywidualnej do rodzaju wykonywanej pracy
  • określa przykłady naruszenia prawa pracy na podstawie różnych przykładów

 

  • określa zasady komplementowania i prowadzenia akt osobowych

 

·         dokonuje analizy przepisów kodeksu pracy

IV. Bezpieczeństwo i higiena pracy

Podstawy fizjologii i ergonomii pracy

Praca dynamiczna i statyczna

Rytm pracy, zmęczenie, przemęczenie, odpoczynek

Obowiązki kierownictwa i pracowników zakładu dotyczące przepisów BHP

Nadzór państwowy w zakresie bezpieczeństwa BHP

Wymagania techniczne dotyczące budynków i pomieszczeń

Mikroklimat, wentylacja i oświetlenie pomieszczeń

Ochrona przeciwpożarowa Ochrona środowiska

Choroby zawodowe

Zagrożenia wypadkowe

Wypadki przy pracy

Zasady udzielania pierwszej pomocy

Sprawdzian – BHP

 

14 godzin

  • Zna zasady BHP
  • Określa objawy oraz następstwa zmęczenia oraz przemęczenia
  • Wymienia zagrożenia wypadkowe występujące w sklepie

 

  • Wymienia formy stosowania relaksu
  • Określa objawy typowych chorób zawodowych występujących u pracowników handlu

 

  • porównuje wydatki energetyczne na wykonanie określonych czynności zawodowych
  • udziela pierwszą pomoc osobą poszkodowanym

 

  • oblicza wydatki energetyczne dotyczące wykonywania określonego rodzaju pracy

·         określa ergonomiczne warunki pomieszczeń

·         stosuje zasady bezpieczeństwa i higieny w szkole i na praktyce